Bestrijding eikenprocessierups

Tijdens de zomermaanden mei, juni, juli en augustus, worden veel Nederlanders geteisterd door de processierups. Ook dit jaar wordt overlast verwacht. Bomen worden kaalgevreten en mensen en dieren krijgen te maken met gezondheidsklachten, zoals jeuk, bultjes en uitslag.De eikenprocessierups is een nachtvlinder uit de familie van de processievlinders. Deze is 'gespecialiseerd' in (voornamelijk zomer)eiken en eet verder nauwelijks van andere boomsoorten. De processierupsen danken hun naam aan het gedrag van de rupsen: die lopen als in een processie achter elkaar aan. De rupsen hebben acht verschillende vervellingsstadia.

Als jonge rups zijn ze ongevaarlijk, maar na de vierde vervelling krijgen ze brandharen, en dat is waarvan de meeste mensen de eikenprocessierups kennen. Deze minuscule brandharen zorgen bij aanraking voor jeuk en bij inademing kun je last krijgen van je neus of luchtwegen. Bij sommige mensen kunnen allergische reacties optreden die verschillen per persoon.

Om de overlast te beperken dient de eikenprocessierups te worden bestreden. Ook hiervoor bent u bij de Tuinmeesters aan het juiste adres. Neem contact op voor meer informatie!.